Wohoiiiii
Lama tak bersiaran alia oiiii
Bersawang nanti...
Macam mana nak dapat award blogger yang dedikasi dan rajin ni?
Wakakakak...mimpi pun belom tentu kannn...

So kali mai nak share resipi cheesy buttermilk prawn. Resipi yang kacang sangat-sangat nya pun hai nyaa...


Bahan-bahan:
* udang la opkos
* kunyit
* garam
* minyak untuk menggoreng
* butter
* susu low fat
* cheese yng keping2 tu 3 keping
* garlic cincang
* daun kari
* gula

Cara-caranya:
1. Gaulkan udang dengan garam dan kunyit dan silalah goreng ya. Goreng agak2 masak ya. Jangan lama sangat.
2. Silakan angkat. Minyak yang goreng udang tadi kalau banyak boleh buang skit kalau tak banyak takyah buang terus masukkan butter( slowkan api ya time ni)
3. Masukkan daun kari dan bawang putih cincang tu.
4. Biaq bau tu naik semerbak sambil kacau-kacau ya.
5. Pastu terus masukkan susu.
6. Pastu rasa cukup garam tak?kalau tak cukup bubuh skit. Sebab note dat butter aku guna buttercup so memang da afa garam. Aku just letak2 garam nak bagi rasa skit ja.
7. Then letakkan secubit gula.
8. Lepas tu masukkan kepingan cheese tu.
9. Final step, masukkan udang-udang yang da digoreng tadi.

DONE.
da boleh makan sesuka hati hampa.
Kali ni nak review pasal food review kt Boat Noodles pulak. Ni pun accidently p makan masa p KL hari tu. Plan asal nak p lepak2 ke klcc ngn Mr A n Miss AA. Saja la nak bagi Ms AA tu naik tren kan...her first experience tapi pama dia yg fobis dek bau keti melampau2 dalam tren tu. Choiii sangat....

Turun2 ja putra kat klcc tu kami boleh pulak tersesat masuk ke mall baru sebelah tu Avenue K. Mula2 ehh betul ka masuk sini. Almaklumlah dah lama gils tak naik putra tu. Ehh tapu awat dekat sangat. Rasa mcm kena jalan2 dlu baru sampai klcc. Ehhh sesat ke...sesat ke

Melilau la kami kt dalam Avenue K tu dulu.
Last2 nah amik nampak Boat Noodles. Teruih ajak Mr A p melantak situ dulu.

Jakun jap la kan. Meje kecik kerusi kecik. Mangkuk kecik. Ehhh.

Apa ntah mamat ni tgh sibuk kan tu pun xpaham makjem.

Si kenit penyibuk tu.

Menu pun simple2 ja.

Ayaq wajib

Kerabu meggi. Nak order mnda lain tersilap tgk code pulakkk. Nasib sedappp

Kami order 8 mangkuk tau. Tapi mangkuk dia alahai cinonet sgt. RM1.90 semangkuk. Laki aku makan 3 mangkuk aku bedal lagi 5 mangkok. Wakakak. Tapi semangkuk tu 3 suap ada la. Orang tua tu duk bedal chicken wings dgn mek kenit tu.

Aku kan tak suka membaziaqqq so aku habiskan la bihun sup tu. Memang sedap la. Kena ngn tekak siam aku. Paham2 la lidah cerewet aku ni. Cuma kerabu meggi tu xdaya nk habis sbb terorder silap n mai 2 pinggan.

Overall, aku suka n njoy makan kt sini. Meja hang dengan orang sebelah pun memang xdak gap. Serius dekat gils. Tapi ok la. Orang makan2 n terus blah je pun. Xdak maknanya nk releks2 kangkung makan kt situ.

Rate:
4/5

Tetiba teringat pulak the real boat noodles dekat Floating Market Hatyai. Gika sedap nak mampus ..
20baht segedabai punya mangkuk.
Nak tambah2 meatball baru 30baht.
Gila tul. Aduss ni kang ada gak terbabas ajak laki den p Hatyai balik hari ni semata2 nk real boat noodles ni...

***type entry ni sambil telan ayaq lioq sedozen***
Kali ni nak cerita satu kali pasal barangan Ikea yang makjem hangkut masa p key ell hari tu.

Puas survey ikea mana best nak p beli n cuci mata kt fb hari tu...damansara ke cheras keeee???
Rata2 bagi feedback sruh p ke damansara ja.

Ya lah makjem pun lepas p ikea memang shoot nak balik penang teruih kan...semua duk kata p Damansara ja ...elok gak tu...memang otw ke pangkal jalan kan..muahaha

So macam2 lah dalam otak mak jek ni..
Eh nak beli Ràskog trolley tu ka nak beli rug...ehhh maciam2 betul nak beli...tu la padahnya kalau p Ikea...
Aku da cakap kat Mr Amir beli la Navara...senang nak angkut barang dr Ikea ke Penang.nak harap yang Penang tu lambat sangat nak bukak nya!
Dah pulak tu xsanggup la keta comel aku kena guna angkut simen cat bagai utk kerja2 bangla dia tu.

Cuba hampa teka mak jem pilih kaler mana satu???

Gambar ehsan : Mr Google


Idea nak letak apa kt sini.
Gambar ehsan : Mr Google

Ada yang letak kat kitchen...
Stailo gak kan...

Gambar ehsan : Mr Google

Ada yang wat as book rack. Pun stailo gak!
Gambar ehsan : Mr Google

Ni pulak mak jem punyaa...
Lepas ni kalau ada org nak mai main2 mekap kt umah or job make up kt umah..leh tarik sana sini sunun ja...senang reja makjem

Rega dia tengah murah lani..sebab tu la teruih grab ja.
NORMAL PRICE RM229
NOW PROMO RM149 JA
beza banyak kot...
Apa lagi.

Ni tengah gatai maciam nak beli lagi satu ....tapi nak letak tak mana pulak dah tak tau...

Masalah rumah kecik ni...
Haihhh laaa

Untuk reference pada masa akan datang
Hai hampa semua...
Kembali bersiaran kali ni...
Lama da tak update blog kan rasa2 nya..

So apa habaq semua readers blog ni???
Ada kerr lah yang baca blog ni??

Kali ni nak segmen kesihatan mak jem nak cerita pasal penyakit yang mak jem sendiri alami. Tak teruk gaya dia tapi kalau dibiarkan memang boleh jadi teruk.

Tekanan darah rendah atau nama saintifik nya hipotension adalah keadaan di mana tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi.untuk pengetahuan hampa semua setiap orang kt dunia ni tekanan darah dia berbeza-beza tau.

Jom check tanda-tanda tekanan darah rendah:
✔Cepat lelah
✔Pening kepala ketika posisi badan berubah
✔Sukar untuk berkonsentrasi
✔Mata berkunang-kunang
✔Mual
✔Kulit berasa dingin, pucat dan lembap
✔Pernafasan cepat dan pendek
✔Defresi
✔Cepat haus
✔Sentiasa letih
✔Pening kepala atau pitam
✔Apabila melakukan aktiviti fizikal, mudah mendapat sesak nafas
✔Warna kulit bertukar menjadi pucat
✔Penurunan berat badan
✔Kadar denyutan jantung yang cepat
✔Lemah daya ingatan


Antara punca-punca Hipotension adalah:
1. Dehidrasi
2. Pengambilan ubat yang boleh menyebabkan low BP
3. Masalah pada sistem saraf. Cthnya: bila kita berdiri lama, darah akan lebih terkumpul pada bahagian bawah kaki. jadi tekanan darah akan rendah/menurun. tapi sistem saraf ni tersilap lalu memberi mesej pada otak yang tekanan darah adalah tinggi/naik. lalu otak akan memperlahankan kadar nadi yang akan menyebabkan tekanan darah makin menurun.
4. Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein’
5. Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah
6. Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia


Untuk pengtahuan hampa semua, low blood pressure ni kadang-kadang berlaku setiap masa. Ya memang ada yang jenis low blood sepanjang masa tapi ada jugak yang jadi kadang-kadang macam mak jem ni depends dengan keadaan. Ni antara contoh-contoh:


1. orthostatic hypotension - kalau berasa pening/cam nak pitam semasa bangun nak berdiri dari keadaan duduk/baring. ataupun banyak kali mengubah kedudukan, cth: berdiri dan duduk berulang kali.

2. neurally mediated hypotension - berasa pening/pitam selepas berdiri lama. rasa pening/pengsan/sakit perut ataupun mengalami situasi yang cemas dan menakutkan.

3. severe hypotension linked to shock - 'shock' ni kalo kita tangok kamus maknanya terkejut kan. tapi dari segi medical term, maksudnye ialah satu keadaan yang boleh mengancam nyawa di mana tekanan darah menjadi terlalu rendah sehinggakan organ dalaman badan tidak dapat berfungsi dengan baik kerana tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi.
cth keadaan: kehilangan darah yang banyak, allergic reaction, infection, poisoning.


So bagaimana untuk kita elakkan tekanan darah menjadi terlalu rendah???
●Bangun dari duduk atau berbaring secara perlahan
●Jangan berdiri terlalu lama
●Jangan terlalu lama berdiri di bawah sinaran matahari
●Diet rendah karbohidrat
●Banyakkan minum air putih
●Hindarkan diri dari pengambilan alkohol
●Jika perlu tambahkan sedikit pengambilan garam ( tapi jangan la overdose pulak kan..nanti tak psai Hi BP pulak)

Set Shaklee yang disyorkan



Credit info : yat1shoppe & vitaminsihatku

So kepada sesapa yang nak try set tekanan darah rendah Shaklee ni boleh la cepat2 whatsapp makjem 0133363775...

Jom la sihat bersama SHAKLEE
Haaaaa
2 3 menjak ni kita up entry resipi dulu la yaaaaa...
Hari tu ada upload kt fb gambau sup kimchi yang aku wat. Ada yang tanya2 macam mana nak wat...
Senang ke susah ke
Mcm mana nak wat kimchi...
Ehh kimchi beli mana dam maciam2 lagi....

Pfffttt ponek makjem nk jawab...
Haa nin dia rupa sup kimchi tu...
Rasa mcm mana weiii???
Rasa dia macam sup masam2 pedas...
Mcam asam pedas tpi version x pekat pun ada..

Apa pun jom tengok kat bawah ni

Bahan-bahan:
- paste ibu sambal ( tengok SINI )
- kimchi ( tengok SINI)
- Cendawan enoki kecik halus
- tokua org keyell panggil tauhu
- cendawan hitam telinga kera tu.

Cara-cara nya:

1. Amik 2 sudu paste ibu sambal masukkan air skit and then panaskan.
2. Then masukkan kimchi, cendawan dua2 jenis tu and then last sekali tokua.
3. Panaskan sat and then da siappppp.

Tadaaa senang gilo kan.
Bagi yang malas nak wat kimchi tu...nak order kat aku pun boleh. Sebab aku memang selalu wat stock kimchi ni. Laki yang tak makan kimchi pun bila wat sup mcm ni makan pulak kan dia tuuu.
Gedik nauuu kan acah2 tak makan kimchi. Bini wat mcm ni makan pulak kennn.

Oklah sekian update utk hari ni.
Mak jem nak p bungkuih barang cust sat naaa.

See yaa
Hai lama kan tak update resipi apa masak2 campak2 kan...

Oklah hari ni pun kategori campak mncampak jugak ni haaa

Marinate2 jadik....
Haaa gituuuuu kannn

Ni la rupanyaaa...marinate2 jadik haaa

Jom kita tengok

bahan-bahannya:
♡ daging
♡ crushed garlic
♡ Tesco BBQ sauce
♡ minyak bijan
♡ maggi seasoning yang selalu orang letak kt burger tu
♡ thymes -->fresh from my urban garden ja
♡ rosemary--> pun dari kebun aku
♡ sweet basils

Cara-cara:
1. Potong daging nipis2 n panjang macam yg selalu kita nampak masa makan kt Seoul Garden..ingat motip nak bajet koreaaa kenn
2. Seasoning dengan semua bahan2 di atas kecuali sweet basils.
3. Marinate for 1 hour..lagi lama lagi sedap oi.
4. Panaskan sedikit minyak...memang skit tauuu.
5. Then masukkan semua bahan-bahan yang da marinate tadi.
6. Kacau2 sampai air daging tu kering then bubuh la sweet basils tu.
7. Nampak da kering2 tu boleh angkat dah.
8. Pastu plating la skit dengan sweet basils yang lebih2 tu.

Haaa kan senang....
Tapi M ja nak wat tuuu
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS