Agoda


Monday, August 21, 2017

My favourite lip matte...Fame Cosmetics Lip Matte


Face break out and don't care! 
I still want to rock my lip matte πŸ’„πŸ’„πŸ’„ from Fame Cosmetics in Fuschia code.


Benci tau kalau tetiba muka break out.
Satu biasa la bila tak cukup tidur ni memang hay wire hbis la body system kita kan. Pastu dengan hormon bercelaru lagi.

Hasilnya muka ku berjerawats but I dont care..life goes on. So make up macam biasa! But of course I do take extra care for my skin right now. Now still doin my microderma treatment for a week.

Nak tengok hasilnya? Later on la I share here ok? 2 days of treatment I can feel my skin gettin better.

Ehh by the way, this entry not to talk about my jerawats gurls. I nak bagitau yang my all time favourite lip matte is from Fame Cosmetics. Yes...it's local product. But hell yeah, they are great for my lips! Tak keringkan bibir i pun uolls.


Abaikan cela di daguku itu. Tengah break out kan..amik masa skit untuk treatment berkesan kan. This one Fame Cosmetics lip matte in Candy code. It's a sweet pink tone. Well I must say, I think I do look good in a pink shades lip color compared to all the mak tiri color one. Yes eventho I do garang like mak tiriπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


Antara warna-warna yang menarik di Fame Cosmetics

Dan paling BESTTTTT, HARGA dia Omaigodddd...MURAHNYAAAA
RM29 ja uolls!!!!

And ONE MORE thing I LOVE about their lip matteπŸ’„πŸ’„πŸ’„...

The texture itself, creamy n buttery upon application so you can set on your lips so smooth and as after a minute...it mattify!
From creamy n buttery to matte finishing! 
Wallahhh πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹



I'm so in love with Fame Cosmetics




Now dah ada cushion blusher ya! Can't wait to try this one.


So hampa kalau nak beli  Fame Cosmetics punya barang boleh la usha-usha dekat 


Atau

Whatsapp

0133363775

Saturday, August 19, 2017

Lip & Eye mask from Althea Korea

Hiiii hampaaaa....
Gewd daiii mate....
Kali ni kami nak cerita pasal lip mask and eye mask from Korea ni.
Macam mana nak beli item dari korea ni?
Dont worry hampa Althea kan hadoooo....
Shopping ja kat Althea. Macam-macam hadooo tauuu.


Lip mask ni dari brand Pure Smile.
Kali ni kami try pakai yang honey punya. Best. 


Ni pulak eye mask dari Ruby. Pun boleh beli dekat Althea ya. 


Pampering time


After toturing session, yes rolling microneedles at my face last night. Yes it is quite famous treatment in Western and some called it Vampire treatment. I have few breaks out at my chin and forehead. Ah benci!!! Later will tell you more in my next blogpost about this "torturing " treatment. And I will share my skin improvement after a week doing this treatment. So stay tune ya.


After wearing that lip mask and eye masks overnight.


I can say that this eye masks do reduce the dark circle n my eye bags. And my lips feel soft n moist. Need to wear the eye masks everyday I guess to reduce the wrinkles n eye bags. Malu mata macam panda wei.


So hampa kalau nak beli jangan lupa usha :


 Nanti dah habis lip mask mat rumah ni. I want to purchase this one.


Siap dapat kotak tu yang tak menahan.

So hampa jangan lupa pi shopping kt Althea tau.

And too Althea, thanks for this lovely gift.





Friday, August 18, 2017

Penutupan Penang Bridge Untuk Kerja Baik Pulih

Makluman.





Sebahagian lorong di Jambatan Pulau Pinang 1 akan ditutup selama 1 tahun untuk kerja-kerja pemeriksaan & penyelenggaraan berjadual 22 Ogos depan selama setahun.

1. FASA 6 BULAN PERTAMA
22 Ogos 2017 - Feb 2018
Penutupan satu lorong dari pulau ke seberang perai (dari 3 lorong menjadi 2 lorong)
Pada waktu puncak petang (4pm - 8 pm) laluan tidal flow akan dibuka

2. FASA 6 BULAN KEDUA
Feb 2018 - 21 Ogos 2018
Penutupan satu lorong dari seberang perai ke pulau (dari 3 lorong menjadi 2 lorong)
Pada waktu puncak pagi (6am - 10 am) laluan tidal flow akan dibuka



*tidal flow : satu lorong pada arah bertentangan akan dibuka bg mengurangkan kesesakan lalulintas pada waktu puncak

Sila rancang perjalanan anda. Terima kasih
Laluan alternatif feri dan bridge ke2..

Sumber: Penang Kini


Komen makjem:
Huuu kesian la kat laki mak kena nek second penang bridge...udah la jauh...
Laki mak kata nk divert bg org biasa guna 2nd bridge sama n katanya collection kt 2nd bridge pun xbyk..pendek kata tak cover...
Tapi mmg betul pun..heran wei..buat pi la 2nd bridge pun...yg 1st bridge ni jugak duk jem...jem makjem tau...

Friday, August 11, 2017

Resipi : Satey Goreng Mudah dan Ringkas

Haaa...
Baru dan nak up entry satey goreng wei.
Ni pun da berkurun buat masa makan-makan raya hari tu
Actually satey goreng ni resipi dia sama ja ngn resipi satey bakaq tu.
Beza dia hat ni GORENG saja.


Jom tengok bahan-bahan and cara nya;

Bahan-bahan:

Ayam bahagian dada (potong dadu)
Bawang besar
Bawang putih
Serai
Halia
Lengkuas
Jintan manis
Garam
Gula
Kunyit

Cara-cara:

1. Blend kesemua bahan-bahan di atas kecuali ayam, kunyit,garam dan gula.
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend ke dalam bekas yang berisi ayam.
3. Perasakan dengan garam, kunyit dan gula. Gula kena letak banyak ya sebab nak bagi satey rasa manis-manis.
4. Gaul sebati dan perap semalaman.
5. Keesokkan hari goreng macam biasa sehingga garing.

Sedap ni makan dengan kuah kacang and nasi impit. Walaweh....terliur pulak cerita dia.





Thursday, August 10, 2017

Decluttering

Aku baru ja buat spring cleaning /  decluttering baju-baju yang da lama terperuk and tak pakai. Fuhhhh ingat skit ja baju aku. Rupa-rupanyaaaa... Ya Rabbi.

Insaf aku. Malas dah nak beli baju-baju pasni sebab balik-balik akan baju kering yang belum berlipat lagi. (Pffttt gila pemalas and baloq kan..who care...)

Melawak tak melawak la. Ada orang cakap jual prelep..bagi kat orang. Sebenarnya ada baju-baju tu yang da koyak-koyak n bertompok-tompok sebab dah lama terperuk tak pakai. Takkan nak bagi kat orang kan? Memang tak gamak kot.
Cuci dulu seblum bagi kt org utk hilangkan tompok? 😌😌😌 hmmm je lah..baju yg duk ada pun da banyak nak kena basuh... ni nak tambah pulak..alahai..alahai...


Bayangkan banyak mana duk simpan.


Lega bila da buang baju-baju yang banyak tu. Lega wei bila decluttering ni. Lapang skit dada rasa.



Sama gak ngn baju-baju anak, memang da declutter jugak bagi nampak helok skit drawer depa. Banyak juga baju budak 2 ketul ni. Kalau ikut sayang, semua pun sayang nak buang. Ada yang separuh bagi kat orang sebab stil elok lagi kan. Need to find space sama. Kesian juga kat Si Aishah asyik pakai baju buruk kakak dia. I mean memang totally buruk sampai berbulu kot. Kakak jenis rangka kecik. Baju 6 m pun boleh pakai sampai dekat 2y+. So memang kakak dulu memang pakai baju lenjan2 belaka. Mai kat adik baju da buruk2 and bulu2. Kesian ngat aih. Adik lani, baju kakak 2-3 y pun da boleh pakai. Tu sekali dia debik muka kakak dia boleh pegsan terus.

Lagipun duk gila bagi depa dua pakai baju sama. Saja la mama depa nak buat boria kat depa.


Lega da tengok bersusun rapi skit. Kalau tak penuh sampai tak tau nak sumbat mana dah. Stress gila mama ni.


Ni si adik Aishah punya. Ni pun ada keluarkan untuk bagi kt yang memerlukan.

Bila hampa start decluttering barang-barang hampa yang da tak guna tu kan hampa akan rasa lapang and lebih efficient. Tak percaya cuba try. 

Satu ja tips decluttering ni, of coz hampa jangan duk sentimental and duk rasa sayang semua nak simpan. Konsep dia kalau baju tu hampa da tak pernah nampak lebih dari setahun..maka, wajib la hampa masukkan ke dalam plastik hitam. Senang kan tips dia....muahahah..lagi satu hampa boleh refer tips decluttering dari Konmari. Memang tu dia ajaq secara details la. Apa tu? Gugel plisss


Friday, August 4, 2017

Terjebak akhirnyaaaa

Kahkahkah...
Padan muka aku...
Ni semua salah kakak akuuuuu....
Dia yang racun akuuuu....
Dia yang mulaaaaaaaaa....
Dia...
Semuaaa diaaa punya pasaiiiii

Mula-mula dia wassap aku membebel rumah dia kitchen saja mahai kedaung...nak bubuh kopok goreng pun bekas yang available cuma bekas ais kremπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. Gila tergelak aku baca wassap kakak aku membebel kat aku. Well dia ni memang macam niiii...kalau nak membebel ja cari aku. Ok la okla aku kan adik yang memahami. Aku pun racun dia kata haaa laaa rumah dokter lekeh ngat aihhh pakai bekaih ais krem woiiii....

Sekali dia kata kat aku dia nekad nak pi sign up jadi ahli Tupperware. Balik -balik dia beli, dia pulak hantaq gambaq rona-roni kat aku. Aku bukan boleh woiiiii. Rona-roni kan memang aku sukaaaa....

Sekali nah, aku balik Jitra. Aku pun terjebak. But don't worry semua ni akan menggantikan bekas Ikea yang calaq balaq dan sudah kabur kaler plastiknya itewww. Alasan sangat kannn nak pakai tupperwareπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹


Aku share dengan kakak aku ni. Satu set ada 6pcs. So kami bedak la 2 beradik. Aku harus amik kaler-kaler yang aku suka.


Ni pun kami bedak dua jugak.


Gila woiiii. #matilanak oiii. Yang depan kaler purple tu hadiah birthday aku katanya. Bahaha πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
Aku da cakap lepas ni nak bagi hadiah kat aku, bagi Tupperware ja tau.

Buat masa ni itu sahaja hobi mak-mak yang baru aku ceburi. Ni tengah berkira-kira perlu ke tak tambah set Corelle South Beach. Yalah yg skrg ni kan set untul 4 orang makan. What if ada tetamu yang mai. Malas uii nak guna pinggan berat2 tu. Nak-nak pulak aku ni pentingkan keseragaman. Tak suka betul aku orang ni pakai pinggan ni..orang ni pakai pinggan lain. Sakit mata nanti!

Ehhh...sapa ada penyakit macam aku ni? Eh tak, aku bukan OCD. Langsung tak...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†. Kalau Alia ni OCD boleh terbalik dunia. Kahkah.

Thursday, August 3, 2017

My forever sweetheart

This will be quite emotional post. So here I am, mencoretkan untuk anak mama, Si Adriana Arissa.

Well, as we know mesti orang cakap dah ada anak baru mesti perhatian dekat anak pertama akan kurang. Kira less kasih sayang la kanπŸ˜… . Yes aku rasa memang betul pun. Kadang-kadang I've been neglecting her emotion who needs my love and attention. Sorry kakak sayang. Mama feel so bad about thisπŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”.

Sumpah tak senang pun nak divide korang punya attention for two kids. Yang sorang memang dah tentu nak kena kelebet sebab stil baby lagi kan. But kadang-kadang terlepas pandang aku stil ada sorang lagi anak yang need my attention too.πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“. Yes I wonder how people with 5 or 6 kids can manage to handle their kids emotions. Aku yang dua pun kadang-kadang emo tak dapat nak bahagi attention secara adil. Yes most of the time if my hubs is around, he's the one will handle Adriana. Thanks to my hubs yang selalu tolong bini dia ni.

Now I know and understand why the first born holds special place in their parents heart as much as I do. Kakak, don't worry mama still love you the whole universe cause to the moon and back still cannot describe how much mama love you kakak😘 . Kakak la yang pertama duduk dalam womb mama and buat womb service nak makan TGIF Tenesse Steak pukul 9 malam and jenuh papa pederaih bawak mama pi Queensbay makan steak tau.πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

I still remember the moment I checked my UPT and I cant see any double line, it was frustrated moment (oh common baru 2 bulan kahwin, checK UPT x postive da frust...ngada sangat kan) ...I go to your papa n said takda rezeki lagi. But later your papa comes to me and bring the UPT test strip and show mama a blur double line popped out. Mama time tu sebak gila kakak oiii sebab mama confirmed pregnant to you kakak. That moment mama still tak bagitau sapa-sapa lagi.

The only person yang tau masa tu Sifu make up mama, Yana (Kak Love yang tengah meletop sekarang ni) sebab mama tanya dia kalau double line blur2 tu pregnant ke tak ehh...noob sangat question kan...mak ngah Adriana pun xtau lagi that moment.

Kakak, you bring so much joy to me and your papa. There's no way my love for you become lesser when you have new sister. Indeed it grow stronger. The only problem is sorry kalau mama marah-marah kakak bila kakak bising masa adik lena. Sory juga klau mama terpaksa lebihkan attention mama kat Aishah. Mesti dalam hati kakak sikit2 Aishah..sikit Aishah..sory kakak 😌😌😌











You're the best gift Allah ever send to mama, Adriana Arissa.

Mama sayang kakak sampai bila-bila. 



Love,

Mama😘😘😘




Tuesday, August 1, 2017

Dalam duk tak mau shopping...

Malas nak cerita bila kena rasuk dengan syaitonnn nirojimmmm niiii...

Tapi kannnn....bukan selalu punnnnnn...ehhh


Ni hasil rembatan di Daiso, dalam pada nak tengok-tengok sajiaaa tuuu...dinasihatkan jangan masuk terus sebab banyiak gila syaitonnn dalam ni yang aku menghasut kita suruh beli. Ehh tapi yang aku beli ni semua nak guna tauuu. Bukan la membaziaq katanya...tapi kan Daiso ni kalau pi busuk-busuk pun kena sambaq gak seketul dua kannnnnnn....mnyampeh makkk


Ni dah lama aku berposa tauuuu dari menjadi ahli jemaah cik pora ni....tapi sebab kt Gurney Paragon ni depa reopening lepas reno kan..so saja la pi tengok. Nahhh amik, lagi kena getah. This time pulak alasan senang beli yang mini-mini ni nak angkut pi travel ke Adelaide lepas ni ( ok ni tipu...tapi kot-kot la terbuat-buat beli tiket..hampa tolong doakan ja tau..kot2 jadi kenyataan)


Ni pun sajiaaaa jugak masuk tapi tertry si vanilla ni.....eeeeeiiii awat sedap sangat....
N lagi sekali cari alasan, hand cream kat dalam handbag da habis. Aci kot beli seketoi letak dalam handbag kannnn.

Dan Alhamdulillah lepas kejadian membeli ni, aku tak rasa menyesal lagi sebab tau aku akan guna depa ni semua. Alaaaa, ada kaki shopping kata kat aku..biaq menyesal shopping takpa...dari menyesai tak shopping at the end gigit jari teringat-ringat ( hat ni besa duk jadi sokmo) . Hahahha

Oklah, nanti kami update lagi naa post. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png