Agoda


Tuesday, February 28, 2017

Sumber kekuatan mama dan papa



Aishah Arissa mama da masuk 3 months today. Kejap ja rasa anak mama ni da besar.

Esok-esok da start solid food, and then merangkak..pastu meniti untuk berjalan pulak.

Haihhh pejam celik pejam celik sat ja masa berlalu kan. Baru ja teringat rasa cuak yang mendalam lepas doctor advice for elective cser, dan beranak and then sat ja dah 3 bulan.

Aishah Arissa sayang, semoga menjadi anak solehah mama n papa ya sayang. Jangan cepat sangat membesar dik, nanti mama rindu nak gomol adik macam lani. Macam kakak tu mama da tak boleh gomol2 dah. Nanti dia cakar muka mamaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Mama, papa n kakak nena sayang Aishah sangat2. πŸ˜™πŸ˜™πŸ˜™

Resipi : Pasta Aglio E Olio

Haiii lamanya tak up recipe kan...
Kadang2 tu bukan apa. Rasa macam malas nk up recipe sebab macam senang jek kan. Nanti orang cakap ehh bajet pandai nauuu la masak tu...
Ehh pedulik pulak aku kan...blog aku...sukati aaa nak up amenda pun...

Tapi disebabkan bila aku update kat ig ada yang tanya aku recipe pasta aglio e olio aku ni. Maka harus la aku up satu entry pasal resipi senang nak mati ni.

Aku paling suka aglio olio ni. And memang susah la aku nak order kat kedai aglio olio ni kalau rega dia berpuluh2 hingget  baik buat sendiri ja. Dah la senang ja. Bahan apa la sangat. Idok la macam carbonara tu. Susah la jugek kan.



So jom kita tengok bahan-bahannya ya.

* pasta (ikut suka korang banyak mana..aku ni tak pandai bajet kalau rebus spaghetti ni..mesti dari dinner bawak ke breakfast sebab banyak nau buatnya)
* lots of garlic (mince ya..aku guna tefal chopper tu ja..senang keja)
* minyak untuk menumis
* garam
* serbuk cukup rasa
*shimeji mushroom (taknak pun xpa..sebab ada dalam fridge so aku campak ja sekali)
* udang
* chili flakes
* dried mixed herbs

Cara-caranya:

1. rebus spaghetti dengan sedikit minyak and garam. Toskan and simpan sedikit air rebusan spaghetti.
2. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak dan goreng udang sebentar and then angkat.
3. Guna kuali yang sama, tumis garlic dan masukkan air rebusan pasta tadi. Macam aku ada gunakan air rebusan kulit udang+pasta.
4. Then masukkan spaghetti, perasakan dengan garam dan cukup rasa.
5. Lepas tu masukkan shimeji mushroom, dried mixed herbs dan chili flakes.
6. Dah siap dah. Makan ni gu ngan teh o suam memang win la.


Senang ja kan? Selamat mencuba semua



Jatuh cinta dengan sukiyaki

Haaa tajuk nak cinta-cinta ja kan.
Korang tau ka apa sukiyaki tu? Sukiyaki tu nama hidangan jepun, dihidangkan atas plate yang dipanaskan. Dalam tu ada hirisan daging, mushroom dan beef broth with soy sauce. Adussss teringat balik terus kecur air liur ni wei.

Ahad lepas, lepas event kat Gurney yang Neffos & Fazura( nanti kita cita naa) terus perut berkeroncong. Si suami and anak-anak memang da tunggu kat Sushi King. Perut tengah lapaq ni elokla amik yang set. Kalau makan sushi ni sepuluh plate pun tak kenyang lagi-lagi fasa awal-awal menyusu ni. Cepat nau lapaq.

Terus mata ni terpandang set sukiyaki ni. Macam sedappp jaaaaa.....


Walawei. Kecoq ayaq lioq ni haa.


Daging tu diorang hiris nipis-nipis. Broth dia pun sedap. Kena dengan mushroom and tokua tu. Perghhhhh.


Teloq ni aku baru google tadi, orang celup hirisan daging tu kat dalam telur ni and makan dengan nasi. Tapi aku tak tau, so aku makan last buat macam makan breakfast telur separuh masak tu taruk kicap wasabi bagai. Kahkah.

Overall, bagi aku sukiyaki set from Sushi King ni memang terbaikkk la. Harga pun ok la RM22.90. Sekali sekala makan ok la. Hari-hari buat sendiri la. Pasni aku nak try buat sendiri ja lah.

 Sambil taip ni sambil telan air lior ni. Haihhhh apa laaaa nasib.





Friday, February 24, 2017

Tak boleh move on

Heeee....bila start sasau cita korea balik mula la kan. Ahkak ni dari zaman anak dara n masa belajaq kat U lagi memang jenis spesis layan cita-cita episod ni. Baik orang putih macam One Tree Hill, Gossip Girl ka apa ka semua hakak layan. Masa zaman kat SBP dulu gila cerita jepun and kebetulan masa kat SBP memang kena belajaq Nihongo. First muvie sensei belanja tengok Itazurana Kissu ( accidentally kiss), pastu cuti sem layan Beautiful Life sasau kat Takuya Kimura pulak.


Satu fasa sasau kat Takuya Kimura ni. Habis kumpul duit beli cd cerita drama dia berlakon wei.

Time ahkak tengah up mcm korang ni dik, drama hit time tu Meteor Garden dik. Gila pecah kepala tengok kehenseman Dao Ming Sze...ehh memang tahap sasau tengok Jerry Yan tu. Masa tu cuti abih SPM, setiap petang melangut nak tengok Meteor Garden ni. Bila da habis, gigih kumpul duit beli cd pulak. Zaman tu takdak lagi dvd tau. Still guna floppy A lagi. Korang tau ke floppy A tu amenda...disket2 tu korang pun tak pernah tengok kan.


Siap aku beli lagi kaset F4 ni. Lagu Ni Yao De Ai tu aku boleh hapai la. Kahkah. Kalau bagi aku tengok lagi pun aku tak kesah  ni.

Terus terang aku cakap dari zaman aku belajaq dulu lagi aku ni jenis memilih kalau nak tengok drama apa-apa pun. Masa dekat nak final sem diploma, boleh pulak sasau tengok Fullhouse tu pun sebab laki aku time tu suruh aku layan cita best dia kata. Time tu dia panggila aku periuk nasi dia sama macam Rain panggil kat Song Hye Gyo tu. Macam mana setannya perangai Rain dalam tu..macam tu la jugak sama setannya perangai laki aku dulu buli aku. Ntah kenapa la aku boleh ter fall in love dengan kawan baik aku sendiri ni yang suka membuli aku..cari pasal ngn aku doploh pat jam. Tu la asyik gaduh2 sangat last2 jadik laki bini..padan muka!


Cerita ni pun buat aku susah gak nak move on. Kira tension skit buat thesis aku repeat balik. Tapi aku tak minat la Rain ni sebab tak hensem.kahkah.

Sampai la masuk degree, time degree ni gula schedule pack diknon..almost every engineering subject ada lab. Ada lab means berjam-jam duk kat lab run experiments. Kalau kena run distillation column ni haa tunggu la ya. Harap maklong. Lab report takyah cerita. Ehh menyampah pulak aku banyak nauuu keja kena buat. Sebab tu spesis aku ni, aku memilih nak tengok cerita korea tu. 

Tapi masa awal degree tu terlayan My Name is Kim Sam Soon, serius cerita lawak nak mam..pastu tetttt hero pun hensom, macho n sombong nak mam. Ok aku memang suka laki yg pattern sombong-sombong n a lil bit bongek ( referring to my husband!). Serius sampai lani kalau aku tengok cita Samsoon ni aku boleh gelak lagi.


Kawan-kawan rapat aku pun mesti tau kenapa la aku boleh suka sangat cerita ni. Sapa tau kisah bercinta aku dengan laki aku mesti tau kenapa la aku suka sangat cerita ni. Lagi pulak Hyun Bin ni hengsom!



Kalau tak Hyun Bin berlakon, tak siorrr teman nak nengok nyaaa...

Time tu jugak fames cerita My Girl, pakat la adik2 junior aku saiko aku suruh tengok nanti jatuh cinta dengan Lee Dong Wook la bagai. Sory skit, wa jatuh cinta ngn Lee Jun Ki ja. And start dari situ la terminat Junki ni.


My Girl ni antara cerita top gak. Hari tu masa dalam pantang One HD ada tayang balik...sedap gak la layan. Tapi time ni Junki tak femes sangat lagi haa.

Oh ya. Kat rumah aku ni memang susah nau nak dapat layan cerita Goryeo ni ya. Kalau laki aku ada..kompem2 dia buka fox la...tak cukup lagi nak kena berebut dengan Adriana lagi. Tapi nasib ka laki aku leh layan Running Man sama-sama dengan aku tau. Dalam pantang hari tu ja mood korea aku duk mai balik sebab ada tayang Secret Garden lakonan Hyun Bin dengan marathon cerita Scarlet Heart Ryeo masa Xmas hari tu. Maka sampai lani la aku tak boleh move on lagi dengan cerita Scarlet Heart Ryeo ni.



Haah akak memang spesis susah nak move on skit. Spesis susah nak layan menonong ja semua cerita. Sebab tak semua cerita akak boleh suka. Eh tapi Legend of The Blue Sea ok not bad. Sebab 24hrs tu macam-macam nak kena buat. Kalau semua cerita korea aku nak layan, masak ke mana, anak ke mana apa ke mana. Dapat repeat tengok Junki dalam Scarlet Heart Ryeo 1 episod setiap hari Jumaat pun da rasa best sangat.



Kasik chance la kat akak yang tak boleh-boleh move on ni. Akak boleh tengok balik cerita Samsoon tanpa jemu walaupun da 10 tahun berlalu tau. Scarlet Heart ni baru lagi, of coz la lagi susah nak move on.

***sapa lagi spesis susah move on macam ahkak ni haaa??? Tapi nanti nak tengok jugak la Goblin, nak tengok pakcik hensem Gong Yoo berlakon dalam tu.









Thursday, February 23, 2017

Tempat Makan Menarik di Melaka : Pak Putra Nan & Tandoori

Hai korang.
Haaa anak-anak da tidoq maka mamanya sempat la nak update blog kan. Macam tu la bila dah ada anak-anak. Dulu  anak ja, lani dah anak-anak. Tahap nak pitam join depa pun sangat tinggi sebab tu la blog jadi malas ja nak  update!

Kali ni nak cerita tempat makan yang best di Melaka pulak. Kan ke kitaorang pi ke Melaka hujung bulan lepas. Sampai-sampai ja hotel petang tu letak barang semua kami tiga beranak dah kelaparan gila. Nasib la kami duk kat Swiss Garden Melaka yang memang dekat dengan kedai mamak kat sekeliling and kat bawah hotel kami adalah mall , The Shore!

Petang tu selamat la melantak nasi kandaq. Pheeeewww pastu si suami siap cakap camna ni dah kenyang. Nak pi ka Pak Putra. Ehhhh main gila la kalau sampai Melaka tak pi Pak Putra kan. Dah la masa mengandung Aishah hari tu xdapat Pak Putra sudahnya asyik meleleh ja ayaq lioq mek tu sorang.. Sian dia tau. Tak dapat nak pi Melaka time tu masa ada kat KL sebab Adriana kena HFMD. Terus shoot balik ke Penang.

Malam tu memang dalam kul 9 da pi ke Pak Putra. Alhamdulillah nasib tak ramai. Kalau weekn ni main gila dengan jadi port2 budak2 U ni. Ye lah Melaka kan banyak gila U. Tak masuk lagi kolej2 swasta tu.

Pak Putra ni femes dengan roti nan dia. Ayam tadoori dia mak aih gilo sedap tahap gigil bila makan. Dah la juicy  nak mam. Teringat dulu masa laki aku wat projek dengan Petronas Penapisan Melaka, time tu dia bawak geng-geng kitaorang lepak makan kat Pak Putra ni. Time tu satu pintu ja lagi, sekarang da 2 pintu bhai. Crowd time tu pun tak ramai.

Lepas ja kitaorang lepak and jatuh cinta  dengan Pak Putra ni kitaorang pulak bawak member2 yang lain and pastu tup2 femes di kalangan junior2 kitaorang plak. Sekali naaaahhh makin ramai pulak.


Boss tengah kawtim dengan tokey suruh buka branch kt Penang satu. Tokey pun sampai kenai la. Almaklumlah laki aku layan nan dia ni dari sebelum dia femes sampai sekarang anak dah dua pun nak cari Pak Putra ni.


Ni haaa nan dia...nan cheese garlic. With chicken tandoori.kebabommmn. First round ni dulu. Second round nan double cheese garlic. Tahap cheese leleh boleh main tarik-tarik lagi. Now, I' m drooling.


First round. Sat ja da licin.


Tandoori dia yang juicy gila..adusss terus menyesal tengok and upload gambar ni.


Ni pulak chicken masala dia. Memang setakat ni de best chicken masala ever la.



Ni pulak lamb kimma. Pun sedap nak arwah jugak. Ya Allah, apa la dugaan aku ni kena upload gambar-gambar ni time-time ni. Alahaiiii.




Si jemah jr ni bukan main membebel lagi bila roti nan da habis. Ekeleh rileks aaa ada second round ok. Takyah nak muncung-muncung sangat lah. Gigit baru tau.

Tapi kalau korang nak makan nasi beriyani dia aku tak berapa nak suggest kot. Sebab beriyani dia tak berapa sangat dengan tekak aku ni. Tapi kalau korang nak try ok ja. Ehhh tapi better makan nan dia laaa. Hahahah

Korang kalau ke Melaka wajib tau terjah ke sini. Kalau tak terjah rugi mampoih oiii orang kedah kata. Orang Kedah ni tiap-tiap tahun wajib kena pi Melaka. Duk belajaq kat Melaka 6 tahun wei. Tempat belajar and bercinta mesti la dikenang gitewww.

Pak Putra Nan & Tandoori
57 & 58 , Jalan Kota Laksamans 2/3 & Jalan  Kota Laksamana 2/4, Taman Kota Laksamana , 
75200 Melaka.

My rating:

Nora bagi 🌟🌟🌟🌟🌟 gituuu haa.

Wednesday, February 22, 2017

Tip & Panduan Keselamatan Anak Di Rumah.

Perkara yang selalu kita abaikan di runah kadang-kadang boleh mengundang bahaya kepada anak-anak kesayangan kita. Betul la orang tua-tua cakap malang tidak berbau kan sebab tu kadang-kadang mencegah lebih bail dari merawat. Ya tak? Nak-nak pulak si kecil dalam proses "explore" yang tak sudah-sudah tu. Meh kami nak share a few tips dalam aspek ruang kediaman untuk memastikan si kecil kita selamat.

Dapur.

Gambar sumber dari Google.


* simpan kesemua peralatan yang tajam dan susah nak dicapai oleh si kecil.
*sorokkan wayar yang bergantung seperti cerek elektrik, rice cooker dan sebagainya.
* simpan plastik yang tak digunakan. Ramai kanak-kanak yang lemas bermain plastik.

Ruang tamu.

* tutup tingkap dan pintu terutama mereka yang tinggal di rumah flat, apartment dan kondo.
* hadang tangga untuk mengelakkan s kecil bermain di tangga.
* gunakan penghadang bucu untuk bucu-bucu tajam seperti bucu meja untuk mengelakkan kecederaan di kepala.

Bilik tidur.

* gunakan selak keselamatan dan penutup tombol pintu untuk mengelakkan si kecil terperangkap di dalam bilik.
* pasang jeriji tingkap dan penghadang supaya tidak dapat dibuka sepenuhnya.
*sekiranya menggunakan katil dua tingkat, janganla bagi anak kurang dari enam tahun tidur dekat atas dan elakkan mereka bermain di atas katil dua tingkat.
* elakkan dari memberi gadjet, risiko renjetan eletrik semasa mengecas adalah tinggi.

Bilik air.

Gambar sumber dari Google.


* pastikan pintu bilik air sentiasa ditutup.
* jangan biarkan anak ke tandas berseorangan.
* never ever biarkan anak berseorangan mandi dalam besen mandian. Tinggi risiko untuk lemas.
* letakkan alas pelapik kaki di depan tandad untuk mengelakkan si kecil tergelincir.
*jangan letakkan peralatan eletrik berdekatan sinki, besen mandi ataupun tandas.

Ni sedikit sebanyak sharing untuk keselamatan anak-anak kita di rumah.

Jom jemput like instagram : Scandi_scandu untuk penggemar hiasan scandinavian

Tuesday, February 21, 2017

Travelog Perth : Day 5 , The Gap And Natural Bridge Albany

Sambungan untuk entry Travelog Perth. Pfffttt bila la nak habis pasal entry Perth, to be exact Western Australia kan. Takpa-takpa slow-slow gitewww haaa.

Dari Middleton Beach Albany kami terus gerak ke The Gap & Natural Bridge.  The Gap & Natural Park ni terletak di Torndirrup National Park ye. Jarak Torndirrup Park ni dari Middleton Beach dalam 15 minutes macam tu saja.


Masuk national park ni tak payah bayar ye cuma korang kena bayar parking ja Aud12. And kena guna kad ya. Cash tak boleh. Kena bayar guna kad dekat autopay diorang kat situ. Nasib activate kan debit card function ya. Untuk tau cara activatekan debit card kegunaan di oversea Maybank boleh click sini and untuk CIMB click sini.

 Sejarah Torndirrup. 2 brothers berebut sorang perempuan. Dua-dua terjatuh dalam laut , sorang jadi stingray sorang jadi sharkπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


This is how the natural bridge is formed. 

Prepare to be amaze with tons of pictures.


The Gap part. 


The Gap at the left side.
Natural Bridge at the right side.


The rock forming the bridge.


Cantik sangat😍😍😍


Sejuk nak mati. Terketaq beb.


Ni lah Natural Bridge nya.


Moh kita menuju ke The Gap pulok.


Haruslah bergambar di sini khennn.


Tidak ketinggalan.



Huuu cantiknya


Sumpah rindu nak pi lagiπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



The Gap part. Sebenarnya ni macam dekat atas pelantar. Bawah tu memang laut terus. 


Kau rasa? Ombak kuat kat bawah tu. Dengan gayatnya rasa. Memang menjerit la aku time tu. Berkepit ja lah dengan laki den haa. Sumpah kecut bila tengok bawah tu.

Lepas ja habis explore di sini, kami meneruskan perjalanan ke The Windmill Albany. Nanti bersambung di next entry ya.







Sunday, February 19, 2017

Indoor plant

Hai semua. Seperti yang hampa sedia maklum rumah kami da di make over kan oleh laki kami si kontraktor ganas! Ganas sebab dia lempaq habis barang-barang hiasan bini dia seperti bunga hiasan lavender dan tulip kesayangan.....grrrrr. sakit ja hati ni!! Tak lupa juga belanga kesayangan bini dia ni...memang pissed off gila hari tu. Lepas ni kalau masak char kueytiaw pun rasa tak best sebab belanga/wok kesayangan dah takdak!! Paling best dia buat dengan licik masa aku tengah berpantang kat kedah.

Haihhh habis semua bunga-bunga decoration mak ni!!! Arghhhh bikin hangin ja mamat ni tau. Tapi takpa lah, kita deko-deko rumah sekarang dengan more and more indoor plant je lah. Lagipun indoor plant bukan saja nampak "sejuk" mata memandang, indoor plant ni boleh jadi natural air purifier tau! Tak ke jimat tu. Takyah nak beli air purifier mahal-mahal dah.

Jom tengok indoor plant yang aku guna untuk dalam rumah ni.



Best gilos dapat fiddle fig ni RM20 saja dekat nursery yang biasa pi tu. Rezeki la nak dapat harga tu kan.


Ni la money plant. Senang hidup. Suka air yang banyak. Bila ada effect warna hijau daun ni terusss walllaaaa.


Ni selit jugak letak dekat rack hyllis from Ikea 


Yang ni panggil pokok lidah mak mentua. Pun senang hidup dan beranak pinak. Letak dekat trolley RΓ skog ni nak comel terus!


Ni anak pokok lidah mak mentu tu. Cabut semai kat dalam mug tak digunakan. Mug jotun, mug free suami dapat bila order berlori-lori tong cat untuk projek cat bangunan bagai. Mak jem kan nak standardize semua mug dan pinggan mangkuk. Yang mana tak sama tu kita tanam la pokok ye. Kan comel je tu.


So korang yang cepat stress kat tempat kerja korang boleh la letak indoor plant dekat atas meja korang habuan nak release stress sikit sebab bila tengok menda-menda hijau ni In Sha Allah mata tu akan jadi tenang. So takdak la focus korang ke laut sangat. Hihihi. Paling senang koramg beli ja money plant or cactus yang memang tak banyak songeh untuk dijaga. Lepas ni memang nak beli cactus la untuk projek terrarium pulak.

Jom deko-deko rumah dengan indoor plant.



Wednesday, February 15, 2017

Wordless Wednesday









Meh-meh cepat sapa nak jelita

Whatsapp RT to 0133363775

Calit-calit jelita gitewwwww.

Ada freegift untuk yang bertuah ye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png